Skab rammerne for frisættelse

Sæt dine medarbejdere fri

Stine Staffeldt

Program Director

Introduktion

I denne artikel giver vi dig inspiration til at arbejde med frisættelse, og du bliver introduceret til både forskeren og praktikeren, som giver deres perspektiv med på vejen. Vi præsenterer dig også for forskellige uddannelsestilbud, som kan hjælpe dig på vej som leder. Sidst men ikke mindst anbefaler vi artikler og bøger samt en podcast, der kan inspirere dig yderligere.

”Det er bedre at stille spørgsmål, og åbne for læreprocesser, end at komme med gode råd, modeller eller løsninger, der kopieres hovedløst fra andre steder eller lande.”
Jan Molin, professor emeritus, CBS

Frisættelse kan defineres som en proces, hvor medarbejdere gives mere autonomi, beslutningskompetence og frihed til at tage initiativ og handle selvstændigt. Afbureaukratisering går hånd i hånd med frisættelse og handler om at fjerne unødvendige regler, procedurer og formaliteter, der kan hæmme medarbejdernes frihed til at tænke kreativt og handle hurtigt.
 
Som leder kan du skabe rammerne for frisættelse ved at etablere klare mål og retning for organisationen, men samtidig give medarbejderne frihed til at finde deres egen vej til at nå disse mål. Du kan også opmuntre medarbejdere til at tage ansvar for deres egen læring og udvikling og give dem mulighed for at eksperimentere med nye ideer og løsninger.
 
Motivation spiller også en vigtig rolle i frisættelse. Du kan motivere medarbejderne ved at anerkende deres bidrag og give dem feedback på deres præstationer. Det er også vigtigt at skabe en kultur for tillid og åbenhed, hvor medarbejdere føler sig trygge ved at dele deres ideer, tage risici og lære af fejl.

Frisættelse er vigtig, fordi det kan føre til større medarbejderengagement, øget kreativitet og innovation, og mere effektiv problemløsning. Frisættelse er også vigtig i forhold til at udfolde medarbejdernes potentiale. Medledelse og selvledelse er også relateret til frisættelse. Begge tilgange er vigtige i frisættelse, da de kan hjælpe med at skabe en kultur for tillid, psykologisk tryghed og samarbejde.

Vil du lære mere?

Podcast: Frisættelsen – den svære afbureaukratisering

Hvad sker der, når vi bliver sat fri fra regler til at gøre tingene på en ny og mere hensigtsmæssig måde? Det får du svaret på i denne podcast, der undersøger afbureaukratisering. Helsingør Kommune er nemlig i gang med et interessant eksperiment: De har sat medarbejderne fri fra de regler og dokumentationskrav, der normalt styrer deres hverdag. Formålet er at lede den offentlige sektor på en ny måde, så den skaber mest mulig kvalitet. Lyt her.

Medvirkende: 
Benedikte Kiær, borgmester i Helsingør
Niels Brockenhuus, leder af dagtilbudsområdet i Helsingør kommune

Vært: 
Maria Rossen, Børsen Creative

Anbefalede artikler
Give Your Team the Freedom to Do the Work They Think Matters Most – Corporate Liberation Frisættelsen af den offentlige sektor kræver tid til læring fremfor smarte løsninger – Frisættelse i en dansk, kommunal kontekst
Klumme – Manglen på fælles forstå­else af tillid gør det svært at få reformerne til at virke

Anbefalede bøger
Humanocrazy – Creating Organizations as Amazing as the People Inside Them Tæller vi det, der tæller? Målstyring og standardisering i arbejdslivet Den Frygtløse organisation Skab psykologisk tryghed på arbejdspladsen og styrk læring, innovation og vækst Dreams & Details Genopfind din virksomhed og dit lederskab - mens det stadig går godt

Brug for mere inspiration?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få Inspiration, viden og perspektiver på din lederudvikling - og hold dig opdateret på seneste forskning, trends og tendenser inden for leadership