Skab rammerne for frisættelse

31. marts 2023

Giv mere autonomi og beslutningskompetence – og sæt læringen fri

Frisættelse og afbureaukratisering er nøgleord i den offentlige sektor og moderne arbejdsverden, hvor virksomheder og organisationer i stigende grad erkender vigtigheden af at frigøre medarbejdernes potentiale og skabe en mere fleksibel og agil organisation. Som leder har du en central rolle i at skabe rammerne for frisættelse, motivere medarbejderne og uddanne andre ledere i at skabe en kultur for frisættelse.

I dette nyhedsbrev giver vi dig inspiration til at arbejde med frisættelse, og du bliver introduceret til både forskeren og praktikeren, som giver deres perspektiv med på vejen. Vi præsenterer dig også for forskellige uddannelsestilbud, som kan hjælpe dig på vej som leder. Sidst men ikke mindst anbefaler vi artikler og bøger samt en podcast, der kan inspirere dig yderligere.

Læs hele nyhedsbrevet

Frisættelse kan defineres som en proces, hvor medarbejdere gives mere autonomi, beslutningskompetence og frihed til at tage initiativ og handle selvstændigt. Afbureaukratisering går hånd i hånd med frisættelse og handler om at fjerne unødvendige regler, procedurer og formaliteter, der kan hæmme medarbejdernes frihed til at tænke kreativt og handle hurtigt.

Som leder kan du skabe rammerne for frisættelse ved at etablere klare mål og retning for organisationen, men samtidig give medarbejderne frihed til at finde deres egen vej til at nå disse mål. Du kan også opmuntre medarbejdere til at tage ansvar for deres egen læring og udvikling og give dem mulighed for at eksperimentere med nye ideer og løsninger.

Motivation spiller også en vigtig rolle i frisættelse. Du kan motivere medarbejderne ved at anerkende deres bidrag og give dem feedback på deres præstationer. Det er også vigtigt at skabe en kultur for tillid og åbenhed, hvor medarbejdere føler sig trygge ved at dele deres ideer, tage risici og lære af fejl.

”Det er bedre at stille spørgsmål, og åbne for læreprocesser, end at komme med gode råd, modeller eller løsninger, der kopieres hovedløst fra andre steder eller lande.”
– Jan Molin, professor emeritus, CBS

Frisættelse er vigtig, fordi det kan føre til større medarbejderengagement, øget kreativitet og innovation, og mere effektiv problemløsning. Frisættelse er også vigtig i forhold til at udfolde medarbejdernes potentialeMedledelse og selvledelse er også relateret til frisættelse. Begge tilgange er vigtige i frisættelse, da de kan hjælpe med at skabe en kultur for tillid, psykologisk tryghed og samarbejde.

High Performance TEAM Leadership (HPTL)
På uddannelsen High Performance Team Leadership fokuserer vi på alt dette ved at etablere konkrete træningsbaner og give metoder til, hvordan du kan frisætte dine medarbejdere – og lade dig inspirere af bl.a Kasper Holten fra kunsten, Kasper Hjulmand fra sporten, Lene Tanggaard, Sara Louise Muhr og Jan Molin fra forskningen og Morten Albæk fra erhvervslivet.

Læs hele nyhedsbrevet

 

Luk besvarelse Alle kurser og uddannelser
spinner
Finder dine anbefalede kurser

Hvad søger du kurser inden for?

Board Leadership
Management & Leadership
Strategy & Business Development
Nyt fra CBS Executive Fonden

Hvad er din nuværende rolle?

Mellemleder
Specialist & Projektleder
Topleder

Hvad er dit mål?

Faglig opdatering
Kompetenceudvikling
Personlig udvikling
Vælg en eller flere

Hvor lang tid vil du sætte af?

2-4 dage
5-7 dage
8+ dage
Vælg en eller flere