CBS-professor: Sådan skal danske virksomheder forvandle de grønne krav til sorte tal på bundlinjen
For virksomheder, der forstår at se bæredygtig transformation som en strategisk drivkraft og en del af kerneforretningen, venter der nye markedsmuligheder og finansielle gevinster. Men det kræver et opgør med compliance-tankegangen og at blikket i stedet rettes mod langsigtede investeringer, teknologisk innovation samt - ikke mindst - et stærkt lederskab, lyder det fra eksperter i denne artikel i Børsen.
Andreas Rasche
Professor
Denne artikel er et uddrag af 'CBS-professor: Sådan skal danske virksomheder forvandle de grønne krav til sorte tal på bundlinjen' (2024) fra Børsen, og er produceret af Børsen Creative i samarbejde med CBS Executive Fonden.
Bæredygtighed som Konkurrencefordel
Dansk erhvervsliv står ved en skillevej. Bæredygtighed er ikke længere et sideprojekt, en smart tilføjelse til årsrapporten eller en taktisk manøvre for at tilfredsstille miljøbevidste forbrugere. Det har udviklet sig til et fundamentalt krav. Større virksomheder som Ørsted og If Forsikring har allerede trukket en streg i sandet og håndhæver bæredygtighed over for deres underleverandører. Og dem, der ikke kan leve op til de bæredygtige krav, bliver frasorteret. Det er tendenser der indikerer, at den grønne dagsorden ikke længere er en vision for i morgen: Den er her og nu, og der er ikke plads – eller råd – til at ignorere den.
Spørgsmålet bliver derfor ikke, hvorfor virksomheder skal tage bæredygtighed alvorligt, men hvordan de omdanner bæredygtighedskrav til en reel konkurrencefordel. For midt i denne nye virkelighed ligger der både forretningsmæssige risici og muligheder.
Andreas Rasche, der er professor ved CBS, er en af de førende eksperter i bæredygtig ledelse, ser også, at ovennævnte transformation allerede er i fuld gang.
”Virksomheder, der ikke lever op til krav om bæredygtighed, bliver i højere grad udelukket fra værdikæden,” siger Rasche. ”Det er ikke længere nok blot at opfylde lovkravene – de virksomheder, der formår at integrere bæredygtighed i deres kerneforretning, vil være vinderne i morgen og fremadrettet.”
Risiko og Gevinst
Konsekvenserne er ikke sådan at kimse ad. Rasche peger på bilindustrien som et eksempel på, hvordan manglende fokus på bæredygtighed kan koste markante markedsandele og virksomhedens overlevelse.
Unilever er et godt eksempel på, hvordan bæredygtighed kan blive en drivkraft for nye produkter og markedsandele— Andreas Rasche, professor, CBS
”Tyske bilproducenter tøvede for længe med at tage elbiler alvorligt, og nu kan de ikke følge med konkurrencen fra Kina. Det er et klart billede på, hvordan forbrugernes krav skifter, og hvad det kan koste, når virksomheder ikke handler hurtigt nok,” forklarer han.
Men det betyder ikke, at bæredygtighed blot skal reduceres til et forsvar mod risiko, påpeger Rasche. For de virksomheder, der forstår at udnytte det strategisk, åbner der sig betydelige muligheder for vækst. Rasche deler de økonomiske gevinster ved at integrere bæredygtighed i virksomhedens strategi op i tre nøgleområder: vækst, produktivitet og risikostyring.
”Virksomheder, der formår at bruge ESG-data strategisk, kan åbne nye markeder og fremme innovation. Unilever er et godt eksempel på, hvordan bæredygtighed kan blive en drivkraft for nye produkter og markedsandele,” siger han.
Produktivitetsforbedringer er en anden åbenlys gevinst. Rasche påpeger, at virksomheder, der arbejder systematisk med energieffektivisering og ressourceoptimering, ofte ser betydelige omkostningsreduktioner. ”Og så er der udfordringen med at tiltrække talent,” siger Rasche.
”Virksomheder med en stærk bæredygtighedsprofil har lettere ved at tiltrække og fastholde de dygtigste medarbejdere. Det er en konkurrencefordel, der er svær at ignorere.”
Risikostyring er det tredje område, hvor bæredygtighed spiller en afgørende rolle.
”Virksomheder, der integrerer bæredygtighed i deres risikostyringsprocesser, er bedre rustet til at håndtere forstyrrelser i forsyningskæden eller omdømmeskader. Det handler ikke bare om at beskytte sig mod fremtidige risici, men om at blive mere robust som organisation,” siger Rasche.
Slut med at tælle krydser
Alligevel er vejen til bæredygtighed langt fra enkel. Mange virksomheder kæmper med at bevæge sig ud over de lovgivningsmæssige krav og compliance. I forbindelse med udviklingen af CBS Executive Fondens 'Sustainable Leadership & Transformation Program' har det vist sig, at mange virksomheder reducerer bæredygtighed til udelukkende at handle om lovgivning og compliance - bæredygtighed bliver noget, der blot skal opfyldes for at undgå problemer.
”Vi ser stor forskel på, hvor modne de danske virksomheder er inden for ESG. For de større virksomheder, som har dedikeret kolleger til at arbejde med ESG-kravene, er der forsat meget arbejde knyttet til CSRD og anden regulering,” siger Helene Bløcher, der er bankdirektør med ansvar for erhvervskunder i Nordea.
”For de små og mellemstore virksomheder er den største udfordring, at ESG-arbejdet oftest ligger hos økonomidirektøren eller andre, som ikke har ekspertviden på det felt eller mulighed for at ansætte kolleger med ekspertise inden for ESG. Hos de virksomheder kommer arbejdet med ESG på toppen af den daglige drift, og selvom de ved, at det er vejen frem, kan det være svært at få ESG integreret i den daglige drift og virksomhedens planer og strategi.”
I år er vi begyndt at se en stigende interesse for ESG-koblede lån, hvor prisen på lånet afhænger af virksomhedens evne til at mindske sin CO2-udledning, tage et socialt ansvar og udøve ansvarlig ledelse— Helene Bløcher, bankdirektør med ansvar for erhvervskunder i Nordea
Bløcher påpeger dog, at virksomheder, der tænker længere end blot compliance, ofte ser de største gevinster.
”Med det rette fokus og prioritering kan økonomisk performance og ESG sagtens gå hånd i hånd. Der, hvor vi ser det fungere, er når virksomhederne formår at få ESG indarbejdet i deres strategi og i den daglige drift, så ESG ikke kører som noget særskilt.”